donderdag 8 april 2010

Pathogeen

Veel stoornissen bij mensen zijn een directe afgeleide van een gebrek in hun jeugd. Mensen die niet kunnen tellen of lezen hebben een gebrek aan Sesamstraat geleden; als je niet kunt klokkijken, zul je te weinig TikTak gekeken hebben. Volwassenen die bij Operah huilen vanwege hun honderden kilo's teveel hebben geen snoep gekregen van hun ouders. Als je doorredeneert blijken China, president Bush en Geert Wilders opvallend veel gemeen te hebben: ze hebben hetzelfde gebrek. Een gebrek aan kennis van Disney-films. Althans, van Pocahontas.

Laatst zat ik in de metro en toen bekwam mij een heldere stem. Het was niet God, het was ikzelf. Daarvoor had ik ook al tot mezelf gesproken - wie wist namelijk dat de liedjes van Pocahontas door Pia Douwes zijn ingezongen? Nu was ik duidelijker: in Kleuren van de Wind zit een hele duidelijke boodschap die voor zowel Geert Wilders, als voor George, als voor onze communistische afhaalvrienden geldt. Laat mij uitleggen wat ik bedoel.

Jij denkt dat 't land waar jij belandt van jou is
jij plukt de aarde als een aasgier kaal
maar ik weet elke rots en boom elk wezen
heeft een ziel heeft een leven heeft een taal

Jij noemt de mensen eigelijk pas mensen
als die mensen precies zo zijn als jij
maar treed eens in het voetspoor van een vreemde
en dan leer je in een oogwenk zoveel bij


Zingt Pia.

Geert Wilders kat de koningin openlijk af in allerhande media. Haar kersttoespraak over tolerantie en populisme, haat en discriminatie zou gericht zijn op zijn nederige negenpeilingzetelspartij. Dat doet haar positie binnen de Nederlandse regering geen eer aan: ze mag absoluut geen politieke kleur bekennen.

Geert heeft compleet gelijk - Bea heeft het zonder twijfel over de capriolen van ons peroxidepoppetje. Ze bekent echter geen politieke kleur door haar uiting te geven tegen Wilders. Wat Wilders doet in de Tweede Kamer is namelijk geen enkele vorm van politiek bedrijven. Wat Wilders doet is een verkapt medium spelen: roepen wat een deel van het volk denkt, een spreekbuis vormen en de politieke knuppel in het Haagse hoenderhok gooien. Dat hij zijn mening opvat als absolutisme is zijn stoornis en meteen de oorzaak van zijn gevolgstrekking dat wat hij doet politiek is. Neen. Wilders is een populist die roept zonder te bezinnen. Wat hij roept is totaal niet op enig rechtsgevolg of leiden berust. Wat hij roept is onbezonnen en past uitstekend bij een rechtsgeteinte teeveezender. Laat hij het daarbij houden en laat hem niet denken dat hij ooit een land zou kunnen regeren.

Geert heeft een probleem: hij komt uit het tuinse Venlo van boeren en kerken. Als hij was opgegroeid in de grote stad - waar de meeste buitenlanders zitten - had hij gesnapt waarover Pocanhontas zingt. Ach, wat klinkt dat stom. We kunnen zoveel meer leren van anderen. Waar zou de Nederlander zijn zonder vreemden? Nergens! Maxima had wel degelijk een punt in haar toespraak. Wat is Nederland - wat is een Nederlander? Nederland is sinds eeuwen een bijeengeraapt en -gestolen cultuurtje van handel en oplichterij. Onze cultuur zit hem niet in de mensen, maar in de aard van de mensen. We zijn gierig: het moet altijd goedkoper en als het niet goedkoper kan moet het meer. We zijn ambitieus: kleine dromen bestaan niet, John Gertner heeft zijn the Futile Pursuit of Happiness op de Nederlander gebaseerd. De kleding, het eten, de taal: alles wat Nederland ís, hebben we verkregen uit het buitenland. Gelukkig mag ik bijleren van mijn bijbaantje op het multiculturele Zuidplein.

Dit verkapte Wilderiaanse egocentrisme kan direct leiden tot wat we zien in Amerika en China. Deze twee landen weigeren hun eigen welvaart te laten lijden onder het milieu. Uiteraard wil ik hier niet de discussie voeren of dat laatste klimaatdebat de juiste inhoud had. Ik wil alleen wijzen op het stukje liedjestekst van hierboven. Als je mensen pas beschouwt als mensen als ze net zo zijn als jij, denk je enkel in wij; al het andere staat tot jouw beschikking. Het Wilderiaanse egocentrisme leidt tot Westerse vormen van consumentisme en overmatig gebruik van hulpstoffen. De aarde kan zich niet herstellen - hoeft zich niet te herstellen, ze is immers ondergeschikt aan ons. Anders gezegd: alle anderen zijn ondergeschikt aan mij. Welkom terug in de tijd van slavernij!

kom rennen laat je leiden door de larix
het hert toont zijn betoverend domein
verover het en rol je door die rijkdom
maar vraag nooit wat het waard zou kunnen zijn

de regen de rivier het zijn mijn broeders
de reiger en de otter lucht en land
en alles staat met alles in verbinding
in een cirkel een oneindig groot verband


Leef nou gewoon eens het leven. Stel je doelen, wees jezelf. Ga niet schoppen tegen het buitenlandse huisje van opdringeringerigheid en indringerigheid. Als je denkt dat zij gebruik maken van jou, doe dat dan ook van hen. Leer van ze! Leef met ze! Verrijk jezelf met hun kunsten, talenten, kennis en ervaringen!

Goh. Disney: bedankt!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten